Cateva reguli pentru aranjarea unei mese festive

Un vechi dicton spune ca omul inteligent se hrăneşte cu ochii, aşa că masa nu înseamnă numai mâncare, ci un întreg ritual de aranjare şi decorare a mesei, un întreg amalgam de reguli ce trebuie respectate.
• o faţă de masă trebuie să fie destul de mare ca să ascundă, pe cât posibil, picioarele mesei. În nici un caz nu se vor folosi feţe de masă din material plastic, chiar dacă imită perfect cea mai sofisticată ţesătură.
• aranjamentul mesei trebuie să se potrivească cu felurile de mâncare care urmează să fie servite. De exemplu o tocăniţă sau un gulaş se potrivesc cu farfuriile de lut.
• in cazul in care la masa sunt 3 – 5 invitati, mâncărurile se pot servi direct pe farfurie, dar dacă sunt mai mult de 5 invitati , se aduc la masă în boluri.
• tacamurile se aseaza la masa astfel: furculitele in stanga, asezate cu dintii in sus iar lingurile si cutitele in dreapta. Cutitele se aseaza cu lama spre farfurie.
• daca se servesc mai multe feluri de mancare, tacamurile se aseaza in ordinea inversa servirii lor (primele, din exterior, vor fi tacamurile pentru aperitive, apoi cele pentru felul urmator, ultimele tacamuri, cele de langa farfurie, fiind folosite la ultimul fel de mancare)
• pentru desert si inghetata se folosesc lingurite sau furculite speciale care se vor aseza in partea de sus a farfuriei.
• paharele se aseaza pe masa incepand de la varful lamei cutitului de masa, de la dreapta la stanga: paharul de shot-uri (tuica), paharul de vin alb, paharul de vin rosu, paharul de apa.